Wat zijn de beste manieren om Spaans te leren?

Spaans leren kan op verschillende manieren en deze hebben allemaal hun voor en nadelen. In onze ogen is Online-Spaanse-Les de perfecte combinatie van flexibiliteit, prijs en kwaliteit. Maar, de conventionele manieren van Spaans zijn zo slecht nog niet. Eigenlijk hebben ze allemaal wel hun eigen speciale waarde voor elk type student. Wellicht zou een mix van al deze methoden nog wel eens de beste manier kunnen zijn om Spaans te leren. Lees hier onder de verschillende manieren, op willekeurige volgorde:

1. Doe je best op school!

Voor de jonkies onder ons, doe je best op school! In Nederland is het vaak mogelijk om Spaans als taalvak te volgen in highschool dus why not?! De middelbare school is perfect om een basis te leggen voor toekomstige avonturen in warme Spaanstalige landen. De kennis hier je hier alvast op doet is gratis en geeft je een flinke voorsprong als je op latere leeftijd je Spaanse taalkennis nog wil uitbreiden!

Voordelen:

 • Gratis onderwijs, whoehoe!
 • Op jonge leeftijd pik je de stof vrij snel op en leg je een belangrijke basis voor later.

Nadelen:

 • Leren is niet cool op de middelbare school..;)
 • Relatief weinig aantal uren in de week.
 • Met 30 leerlingen in een klas is het moeilijk om op je eigen niveau en snelheid te leren.

2. Zelf-studie

Tegenwoordig kan je alles leren op het internet. Zo zijn er onder andere youtube video’s te vinden over: “hoe melk ik een koe?”, “hoe scheer ik mijn rug?” en dus ook “hoe leer ik soepel Spaans ouwehoeren als Don Juan van de salsa club in Sassenheim?”. Zonder grappen, er zijn eindeloos veel manieren om online Spaans te leren.

Denk aan complete Spaanse lesboeken, oefeningen, werkwoordsvervoegingen, luisterboeken, samenvattingen van grammatica, vocabulaire lijsten, et cetera. Alles is te vinden. Nu moet jij alleen nog de de motivatie en discipline vinden om ook daadwerkelijk met deze materie aan de slag te gaan. Dan kun je zelf perfect Spaans leren, mits je de rode draad kan vinden in alle beschikbare materialen en alles in een keer begrijpt. Succes! Wederom zonder grappen, zelf-studie is een perfecte start of aanvulling op het leren van Spaans, je hebt alleen wel wat hulp nodig hier en daar van een docent of Spaans-talig sprekende.

Voordelen:

 • Lekker goedkoop! Er is zoveel materiaal online te vinden en met de juiste hulp of aansturing kom je een heel eind. Zeker met betrekking tot het oefenen van vocabulaire en werkwoordsvervoegingen.
 • Leer wanneer jij wil. Geen verplichte lessen, deadlines of studiepartners. Ga er voor zitten wanneer jij tijd en zin hebt, heerlijk toch?

Nadelen:

 • Uitstel- en studieontwijkendgedrag. We kennen het allemaal. Vandaag ben ik moe, morgen ga ik naar de film, vrijdag is m’n hond jarig en zondag ga ik voor het eerst in 7 jaar maar weer eens naar de kerk. Als je zelf niet de discipline en motivatie kan opbrengen, is dit misschien niet de juiste methode voor jou.
 • Leer je het jezelf wel correct aan? Niemand die je wat uitlegt face-to-face, niemand die je kennis test en niemand om mee te praten. Af en toe toch wel handig zo’n docent he?

3. Spaanse groepsles in Nederland

Velen die deze website bezoeken, zullen waarschijnlijk ooit de Spaanse groeples al gedaan hebben. Leuk om te proeven van het Spaans leren, maar ook een beetje schools wel om weer zo met 8 anderen in een klasje te zitten. Ook niet zo chill om elke woensdagavond na je werk, op de fiets in de regen, door de stad te racen om 2 a 3 uur in een apathisch kinderklasje te zitten. Verschillende niveau’s door elkaar, niemand durft goed te praten en de docent kan helaas niet 8 man te gelijk helpen.

Nogmaals, wel echt leuk om (weer) in contact te komen met het Spaans leren. Bovendien kan het gezellig zijn met je medestudenten en steek je echt wel wat op hoor op die regenachtige woensdagavonden! De prijs is vergeleken met privé les wel te doen, maar op lange termijn ga je op deze manier geen vloeiend Spaans leren.

Voordelen:

 • Leuke, laagdrempelige manier om (weer) in aanraking te komen met het Spaans leren.
 • Wellicht een gezellige groep studenten met wie je Spaans kan oefenen buiten de les om.
 • Begeleiding van een kundige docent.

Nadelen:

 • Klassikaal onderwijs, weinig persoonlijk aandacht.
 • Niet heel duur, maar zeker niet goedkoop.
 • Je zit vast aan bepaalde tijden.
 • Afhankelijk van je klas, je studeert niet op je eigen snelheid.

4. Spaanse prive-les

Now we’re talking! Spaanse prive-les is zeer geschikt voor het onder de knie krijgen van de Spaanse taal. However, slik, de prijzen zijn niet mals! Anyway, je hebt de mogelijkheid om op je eigen tempo te studeren. De docent past de lessen aan op jouw persoonlijke niveau en heeft alle tijd en zin (hier betaal je voor:p) om jou bij te brengen wat jij wil leren. De docent kan bovendien nauwlettend je ontwikkeling volgen en hierop anticiperen.

Bij voorkeur een native Spaanse spreker met een intrinsieke motivatie om anderen de Spaanse taal machtig te maken! De docent kan je aansturen, motiveren, corrigeren en handige trucjes bijbrengen.

Voordelen:

 • Persoonlijke aandacht van de docent.
 • Studeer op jouw niveau en snelheid.
 • Persoonlijk woordenboek/werkwoordvervoeger bij de hand. 😉
 • Goed gezelschap!

Nadelen:

 • AUCH, prijzig! Inderdaad, uurtarieven van zo’n €50 tikken aardig aan.
 • Misschien klik je niet met je docent en kom je hier pas (te) laat achter.

5. Spaanse les in een Spaanstalig land

Een van onze favorieten. Gooi jezelf in het diepe! Reis naar Spanje, Peru of Guatemala en dompel jezelf onder in de taal, cultuur en maatschappij van het desbetreffende land. Heerlijk in de schoolbanken in de ochtend en vervolgens de opgedane kennis meteen in de praktijk brengen. In de chicken bus, op het zonnige terras of gewoon gezellig aan tafel bij je gastgezin.

Laat je niet verleiden door de toeristische hotspots vol met Engels-sprekenden maar blijf echt onder de Spaans-sprekenden. Proef van de cultuur, dwing jezelf om veel te praten, ga op salsa-les en eet elke dag een burrito. Je zal snel doorhebben hoe vlot je Spaans vordert!

Voordelen:

 • Je kan 24/7 je Spaans oefenen.
 • Les van een native Spaanse spreker.
 • Je hebt geen keus, je moet Spaans praten!
 • Het is een groot avontuur, je pikt bovendien het nodige mee van de fantastische cultuur.

Nadelen:

 • De kosten kunnen aardig oplopen: ticket, verblijf, leskosten en zakgeld.
 • Tijdrovend, kan jij twee maanden wegblijven van je bureau of je gezin?

 6. Neem een Spaanse partner

Van alle mensen die Spaans hebben geleerd en het inmiddels goed spreken, was dit het meest gegeven advies: Neem een Spaanse partner. Wellicht is de liefde een enorme sterke motivator of wordt er is de slaapkamer de perfecte spot om Spaanse les te volgen. Hoe dan ook, met een Spaanse partner ben je gedwongen om je Spaans enorm veel te oefenen. Face-to-face, via whatsapp, Facebook of aan de telefoon. Bovendien wil je een goede indruk op je Spaanstalige schoonfamilie, studeren dus maar!