Spaans leren – tips & tricks

March 31, 2016
Online Spaanse Les

De 12 beste tips & tricks om Spaans te leren

In de vorige blog beschreven we de verschillende manieren om Spaans te leren, hier vertellen we je een aantal super handige tips & tricks om op allerlei verschillende manieren je Spaans te verbeteren. Van het hebben van een Spaanse partner tot je hele huis bestickeren met post-its. Lees aandachtig, pas het toe en je zult zien dat het werkt, succes! De volgorde is wederom random.

1. Neem een Spaanse lover

Leer Spaans van je lover!

Een Spaanstalige vlam doet wonderen. Of het goedkoper is dan Spaanse lessen hangt er vanaf of je de duurste caballo (paard) van de stal hebt gekozen. Zonder grappen, een Spaanse partner helpt echt enorm. Al heb je liefde natuurlijk niet voor het kiezen. Maar kan jij dat wel? Ga voor die oogverblindende Colombiaanse, de exotische Panamees, de gelukkige Costa Ricaan of lekker dicht bij huis voor de Spaanse Juanito. Keuze genoeg, nu nog verliefd worden! Houd wel rekening met het temperament van je lover en de schoonmoeder die eventueel een pan naar je hoofd gooit.

2. Maak je eigen vocabulaire lijst

Vocabulaire leren Spaans Online

Vocabulaire en werkwoordsvervoegingen zijn key en brengen je een heel eind! Je kunt online kant en klare lijsten vinden met bepaalde thema’s zoals familie, keuken, school en vakantie. Deze lijsten kan je downloaden en openen in excel. Je kan ook je eigen lijst maken; elk woord wat je niet kent zoek je op en zet je in je lijst. Via de website wrts.nl (heeft ook een handige app) kun je eigen lijsten maken en/of importeren om deze vervolgens te oefenen. Lekker woordjes stampen!

3. Plak je hele huis vol met post-its

Spaans werkwoorden leren post-it

Simpel en super efficient. Koop een post-it blokje en schrijf in het Spaans de namen van de dingen in je huis. Plak ze op je TV, op je deur, op je keukenkastje, op de tafel, et cetera. Voor kleine dingen zoals bestek, glazen en pennen kan je bijvoorbeeld een post-it maken met meerdere items (inclusief vertaling) erop en die in de buurt plakken. Overleg wel even met je huisgenoot om een post-it oorlog te voorkomen.

4. Werkwoorden vervoegen

Spaanse werkwoorden vervoegen

Samen met het Spaanse vocabulaire vormen werkwoordsvervoegingen de bouwstenen van het leren van de Spaanse taal. Het Spaans kent echt bijna 20 verschillende tijden dus heb niet de illusie dat je die op korte termijn allemaal meteen kent. Begin met de tegenwoordige tijd, regelmatig en onregelmatig. Leer daarna in ieder geval één vorm van de verleden en tijd en de meest simpele vorm van toekomstige tijd (met het werkwoord “ir”, wat “gaan” betekent). Wees geduldig, leer de vervoegingen en stamp ze in je hoofd. Naarmate de tijd verstrijkt en je veel oefent komt het automatisch in je systeem. Don’t worry, je komt er wel!

5. Luister Spaanse muziek (met lyrics)

Spaanse Muziek Spaans Leren

Naast dat het enorm lekkere tunes zijn, is Spaanse muziek ook goed voor je luisterend vermogen. Als je iemand bent die ‘s ochtends onder de douche mee loopt te blèren is het ook nog goed voor je spraakvermogen. Hopelijk worden je ouders of partner hier ook vrolijk van. Stiekem kent iedereen wel een aantal heerlijke Spaanse hits: Marc Anthony met Vivir mi Vida, El Taxi van Osmani Garcia & Pitbull of klassieker Me gusta tu van Mano Chao. Maak voor jezelf een lijstje van fijne Spaanse nummertjes en neem de songtekst erbij. Speakers aan en gaan!

6. Kijk Spaanse films of neem Spaanse ondertitels

Spaanse Film Online Spaans Leren

Leren en genieten tegelijk. Lekker op bank met je laptop op schoot, een lekker tappatje en een Coronatje erbij. Goed voor je luisterend vermogen en om je vocabulaire te vergroten. Er zijn een aantal goede Spaanse klassiekers, waaronder: “El secreto de sus ojos (2009)”, “Hable con ella (2002)” of “El laberinto del fauno (2006)”. Er zijn verschillende mogelijkheden om met films je Spaans te verbeteren, veel kijkplezier alvast!

  • Spaanse film zonder ondertiteling voor de wat verder gevorderden.
  • Spaanse film met Spaanse ondertiteling. Vooral voor de slechthorenden en visueel ingestelde mensen biedt dit uitkomst.
  • Spaanse film met Engelse ondertiteling. Schakel over op de ondertiteling als je het Spaans niet kan volgen.
  • Engelse film met Spaanse ondertiteling. Zo weetje precies waar de film over gaat en kan je goed oefenen met Spaanse woorden en werkwoorden.

7. Chat/app/sms in het Spaans

Spaans Chatten

Waar het face-to-face Spaans praten nog wel eens lastig en ongemakkelijk kan zijn, omdat je lang de tijd nodig hebt om je zinnen te formuleren, kan je via chat/app/sms rustig de tijd nemen. Je ziet wat je typt, je kan je zin herstructureren, je hebt de tijd en er vallen geen dodelijke stiltes. Tenzij je echt een waardeloze schrijver bent natuurlijk! Maar don’t worry, iedereen kan dit. Dus zoek een Spaanse whatsappvriend, neem tinder-pro en stel je locatie in op Argentinië en spreek je Spaanstalige reismatties aan.

8. Maak flashcards

Flashcards Spaans Leren

De klassieke manier van woordjes en werkwoorden stampen. Heerlijk visueel, simpel en overal uit te voeren. Wanneer je wacht op de bus, in het vliegtuig zit of als je verveeld thuis op de bank ligt. Stampen potverdikke! Houd de woordjes die je niet meteen wist en neem die nog een keertje extra door. Je kan het ook in een spelvorm doen met een van je vrienden om er een sociaal en competitief element aan te verbinden.

9. Lees Spaanse artikelen
Spaanse Krant Lezen Leer Spaans

Combineer het opdoen van algemene kennis, het nieuws bijhouden en Spaans leren in één! Je hoeft niet eens een milieu vervuilende krant te kopen, je download gewoon een app van bijvoorbeeld de Spaanse krant “El País“. Begin niet meteen met heftige economische en politieke artikelen, maar start bij de roddel- en sportpagina’s. Simpel en uit de context of overvloed uit plaatjes is vaak op te maken waar het precies over gaat. Schrijf belangrijke woorden in je vocabulaire lijst om deze later nog eens te oefenen. Probeer elke dag een artikeltje te lezen!

10. Oefen hardop & met anderen

Hardop Oefenen Spaans Praten

Oefenen, oefenen, oefenen. Niet alleen in een boekje of op je scherm. Maar ook hardop en het liefst met een gesprekspartner. Benader je Spaanstalige buurvrouw, bel een Spaanse customer service of Skype met je vlam van vorige zomer uit Salou. In het begin zal het lastig zijn, dwing je zelf en je zal merken dat het snel zijn vruchten afwerpt. Een paar biertjes helpen wellicht om de zenuwen te onderdrukken, spreek gezellig af in een bar of restaurant. Weer een leuke, handige manier om te Spaanzen!

11. Het gebruik van bepaalde handige apps

Spaans leren App

Het zal niet lang duren of je download een app die je gedachten leest en je in elke taal kan laten praten. Waarom zou je nog Spaans leren? Wees niet bang, zo ver zijn we gelukkig nog niet hoor! Dus je kan gewoon lekker Spaans leren. Bekende apps zijn DuoLingo of Rosetta Stone, je hebt ook andere fijne apps zoals wrts.nl of apps voor het oefenen van Spaanse werkwoorden. Neem 10 a 20 minuten per dag de tijd om even een onderwerp op DuoLingo te doen, een zelf gemaakte woordenlijst te bestuderen of om even de werkwoorden “hablar” & “vivir” in je hoofd te knallen. Lees meer over handige apps in onze blog over de beste apps om Spaans te leren.

12. Wees geduldig & gedisciplineerd

Spaans Leren Geduld

Een taal leren draait om inzet, geduld en discipline. Bezit jij deze capaciteiten? Dan kom je er vanzelf. Heb je ze niet? Werk er aan! Hoe beter jij je best doen, hoe fijner, sneller en beter het gaat. In het begin zal je worstelen met de taal, zul je ruzie krijgen met Spaans en zul je de Spaanse taal af en toe verdoemen. Maar houd je vol, ben je geduldig en oefen je regelmatig? Dan zal er een romance opbloeien tussen jou en de Spaans taal. Samen zullen jullie lang en gelukkig leven!

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *